Uitleg wasprogramma’s: wanneer welk wasprogramma?

Uitleg wasprogramma’s: wanneer welk wasprogramma?

Wasmachines kunnen veel verschillende wasprogramma’s hebben. Welk wasprogramma gebruik je wanneer? En, wat kun je ermee? In dit artikel – uitleg wasprogramma’s – vertellen we je hier alles over!

Een uitleg wasprogramma’s nodig voor je wasmachine? Lees snel verder…

Er zijn veel verschillende wasprogramma’s. Deze programma’s worden geprogrammeerd met een specifieke temperatuurverloop, waterverbruik, trommelbeweging, toerental en programmaduur. De wasprogramma’s hebben uiteenlopende namen op verschillende wasmachines. Programma’s die wel dezelfde naam hebben, kunnen alsnog anders geprogrammeerd zijn. Hieronder worden de ‘standaard’ wasprogramma’s kort uitgelegd.

De standaard wasprogramma’s

Deze standaard wasprogramma’s zitten op nagenoeg iedere wasmachine. Ze worden dan ook veel gebruikt.

Katoen

Allereerst het kantoen programma. Deze is geschikt voor katoen, linnen en gemengde stoffen. Dit is het meest gebruikte programma voor bijna alle temperaturen. Je kunt de trommel vullen met het maximale aantal kilo’s. Ook kun je het hoogste toerental instellen. Het programma duurt gemiddeld zo’n 3 uur.

Gemengde was

Het gemengde was programma is geschikt voor een mix van katoen, linnen, synthetische of gemengde stoffen. Het programma wordt doorgaans gebruikt tot een temperatuur van 60 graden. Je kunt de trommel voor de helft vullen en het toerental is iets minder hoog dan bij een katoen programma.

Synthetisch

Als volgende het synthetisch programma. Deze is geschikt voor stoffen die voorzichtiger gewassen moeten worden, zoals polyester, popacryl en viscose. Het programma wordt doorgaans gebruikt tot een temperatuur van 60 graden. Je kunt de trommel voor de helft vullen en ook hier is het toerental minder hoog. Het programma duurt gemiddeld ruim 2 uur.

Eco katoen

Het eco katoen programma is geschikt voor katoen, linnen en gemengde stoffen. Dit programma kun je tot maximaal 60 graden gebruiken. Het is een zuinig programma, omdat de ingestelde temperatuur niet bereikt wordt. Echter duurt het programma even lang als een normaal katoen programma. Een nadeel aan dit programma is dat het niet heet genoeg wordt om bacteriën te doden.

Eco 40 – 60

Het eco 40 – 60 programma is geschikt voor normaal bevuild katoenen wasgoed dat gewassen kan worden op een temperatuur tussen de 40 en 60 graden. De temperatuur van dit programma komt iets boven de 40°C.  Je kunt dit programma gebruiken wanneer je gemiddeld vies wasgoed relatief zuinig wilt wassen. Het is een zuinig programma, maar duurt wel lang. Je kunt de trommel helemaal volstoppen voor een optimaal zuinig gebruik. Een nadeel aan dit programma is dat wasmiddel slecht uit het wasgoed gespoeld wordt en dat het niet heet genoeg wordt om bacteriën te doden.

Fijne was

Het fijne was programma is geschikt voor gevoelig textiel dat voorzichtig behandeld dient te worden. Denk aan stoffen zoals zijde, viscose of andere synthetische stoffen. Net als bij het synthetisch programma kun je de trommel het beste voor de helft vullen.  Ook hier is het toerental minder hoog. Dit programma werkt alleen op lage temperaturen.

Spoelen

Dan nu het spoelprogramma. Dit programma gebruik je wanneer je alleen wilt wassen met water. Dit wordt altijd gevolgd door centrifugeren en afpompen.

Centrifugeren

Het programma ‘centrifugeren’ gebruik je wanneer nat wasgoed enkel droger moet worden, bijvoorbeeld na een handwas. Dit is altijd in combinatie met afpompen.

Afpompen

Tot slot afpompen. Afpompen is handig wanneer er nog water in de trommel zit, bijvoorbeeld na het afbreken van een programma.

Extra wasprogramma’s

Er zijn wasmachines die naast deze programma’s nog andere programma’s hebben, zoals: kort programma, voorwas, machinereiniging, impregneren, allergie / hygiëne, stoom, stil / nacht.