Mijn wasgoed stinkt, wat kan ik doen?

Mijn wasgoed stinkt, wat kan ik doen?

Wanneer je de was hebt gedaan, wil je natuurlijk dat dit zo fris mogelijk ruikt. Het is dan ook erg vervelend als je wasgoed stinkt nadat je het uit de wasmachine haalt. Hoe ontstaat stinkend wasgoed en hoe kom je er vanaf? 

Wanneer je de was hebt gedaan, wil je natuurlijk dat dit zo fris mogelijk ruikt. Het is dan ook erg vervelend als je wasgoed stinkt nadat je het uit de wasmachine haalt. Hoe ontstaat stinkend wasgoed en hoe kom je er vanaf? 

Oorzaken en oplossingen stinkende was

Als jouw wasgoed stinkt, wil je hier natuurlijk zo snel mogelijk vanaf. Voor je iets kan doen, moet je eerst achterhalen wat de oorzaak is. Stinkend wasgoed kan meerdere oorzaken hebben. De vieze was kan te lang in de wasmand hebben gelegen, de was kan na het wassen te lang in de wasmachine hebben gelegen, je kan te veel of juist te weinig wasmiddel hebben gebruikt, of je wasmachine is vervuild.

De vieze was ligt te lang in de wasmand

Als het vieze wasgoed te lang in de wasmand ligt, kunnen bacteriën hun gang gaan. Kijk vooral uit met bijvoorbeeld natte handdoeken. Viezigheid en vocht zijn het ideale milieu voor schimmels en bacteriën. Doe het stinkende wasgoed in een emmer met waar water en natuurazijn of schoonmaakazijn en laat de kleding hierin weken. Was het daarna vervolgens in de wasmachine. Azijn doodt schimmels en bacteriën.

De was ligt te lang in de wasmachine na het wassen

Wanneer je de schone was niet direct uit de wasmachine haalt en een tijdje laat liggen, kan deze gaan stinken. Als dit het geval is, kun je de wasmachine nog eens een kort programma laten draaien.

Je gebruikt teveel wasmiddel

Wanneer je teveel wasmiddel gebruikt, kunnen er zeepresten achterblijven op het wasgoed. Deze zeepresten kunnen gaan stinken. Houd je daarom aan de aangegeven dosering van het wasmiddel.

Je gebruikt te weinig wasmiddel

Wanneer je te weinig wasmiddel gebruikt, wordt je kleding niet goed schoon. Houd je daarom aan de aangegeven dosering van het wasmiddel.

Je wasmachine is vervuild

Wanneer je je wasmachine al een tijdje gebruikt, wordt deze vies. Het wasmiddel lost niet altijd goed op en zeepresten en andere viezigheid, zoals huidschilfers en huidvet blijven achter in de wasmachine. Dit is een ware voedingsbodem voor bacteriën en schimmels. Het gevolg is dat er vetluis of zeepluis kan ontstaan. Dit is een vette, stinkende substantie. Hierdoor wordt het wasgoed niet goed schoon. Je kunt dit voorkomen door de wasmachine goed te onderhouden. Maak het zeepbakje schoon en reinig de rubberen rand zo nu en dan. Laat de wasmachine af en toe zonder wasgoed draaien op 90 graden met azijn of soda.